Reprezentantky ve fotbale berou za zápas 12krát míň než muži. Brzy se to může změnit

Soud v USA bude rozhodovat o tom, zda má místní ženská fotbalová reprezentace nárok na stejné odměny jako mužští reprezentanti. Ačkoliv jsou americké ženy ve fotbale oproti mužům mnohem úspěšnější, berou výrazně méně peněz. Rozhodnutí amerického soudu může mít vliv i na evropský fotbal, včetně toho českého.

Jde totiž mimo jiné o to, zda je možné pohlížet na reprezentaci země jako na ryze komerční projekt, který se řídí pravidlem poptávky a nabídky, nebo by se mělo přihlížet i k jiným, nekomerčním přínosům reprezentace. Právě na takovou otázku by měl americký soud dát odpověď.

Americké fotbalistky, která se na právě konaném mistrovství světa ve Francii snaží získat svůj čtvrtý titul, se cítí „genderově“ diskriminovány. I když se jim jejich mužští kolegové nemohou v úspěšnosti vůbec rovnat, mají oproti ženám nejen nesrovnatelně vyšší odměny za zápas, ale i lepší podmínky pro přípravu, včetně třeba komfortu při cestování. Je to spravedlivé, když v porovnání s ženami jejich kolegové na světové úrovni ničeho velkého nedosáhli?

Česko je země velkostatkářů Babišova střihu. Sklízíme dědictví komunismu

sinfin.digital