Rezignace Krčála: už nejde o selhání jednotlivců, je to škraloup na pověsti celé vlády, tvrdí experti

Neuplynul ani týden od hlasování o důvěře druhé vládě Andreje Babiše, a rezignoval její další člen. Podobně jako Taťána Malá musel také Petr Krčál odejít kvůli údajnému plagiátorství. Avšak zatímco Malá působila po celé poslední týdny zmateně a nejspíš ještě nepochopila, proč se musela z ministerstva balit, zkušenému Petru Krčálovi na to stačil jeden den. Podle politologů oslovených redakcí INFO.CZ šlo o logický krok. Navzdory tomu nepochybují, že jde o komplikaci a zhoršení obrazu vlády jako celku. Také ČSSD situace nepřidá. Strana původně požadovala pět ministrů, v tuto chvíli má ve vládě pouze tři, přitom ministra zemědělství Miroslava Tomana lze označit především za spojence Hradu.

Politolog Milan Znoj zdůrazňuje, že Krčál je již druhý z ministrů Babišovy vlády, který musel odstoupit kvůli podezření z plagiátorství. Podle něj to už není jenom osobní selhání jednotlivců, nýbrž škraloup na pověsti celé vlády. „Vláda Andreje Babiše se zatím utápí v personáliích a program se dostává na druhou kolej. Místo o vládě odborníků by se dalo mluvit o vládě opisovačů,“ uvedl Znoj pro INFO.CZ.

„Nechápu, co si to strany dělají, ty jejich masochistické sklony,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ politický analytik Lukáš Jelínek. „Copak se nikdo kandidátů na ministry neptá, jestli nemají z minulosti nějaké kostlivce ve skříních? Zatímco hnutí ANO si možná hazard dovolit může, protože má Babiše, tak u ČSSD, jež tře bídu s nouzí, to nechápu vůbec,“ kroutí hlavou Jelínek.

Ministr Krčál rezignuje. Vaz mu zlomila zhusta okopírovaná bakalářka

sinfin.digital