Říkali mu valašský Edison. Sousedík byl válečný hrdina i náš první propagátor elektromobility

Lenka Petrášová

Česká televize se chystá odvysílat sérii dokumentů o zapomenutých regionálních hrdinech. Tím prvním, který by měl sérii odstartovat, je Josef Sousedík. Gestapem zabitý vsetínský odbojář a hlavně geniální vynálezce, měl patentovány přes dvě stovky vlastních vynálezů. Tím nejznámějším je vlak Slovenská strela, jenž předběhl dobu a co do rychlosti jej na trati překonalo až Pendolino. Dnes, v době elektromobility, by byl nepochybně králem automobilek, protože to byl právě Sousedík, kdo uměl předvídat budoucnost a otevřel první českou továrnu na výrobu elektromotorů. Ostatně i jeho náhrobek na Valašském Slavíně má podobu řezu elektromotorem.

Tomáši Sousedíkovi byl teprve rok a půl, když mu otce zapojeného do valašského odboje odvleklo Gestapo a zastřelilo. O to víc se však o jeho osud a práci začal později zajímat. Matka mu totiž vyprávěla, že otec kromě toho, že byl starostou poměrně velkého města Vsetína, stihl otevřít první továrnu na výrobu elektromotorů, která zaměstnávala v chudém valašském kraji 350 lidí a vymyslel stovky vynálezů. Ty se pak v jeho soukromé firmě vyráběly.

„Až si říkám, čeho všeho by otec ještě mohl dosáhnout, kdyby jej gestapo předčasně nezabilo. Oni jej zabili v předvečer jeho padesátých narozenin, byl vlastně na vrcholu sil a mohl ještě klidně dalších 35 let fungovat. Do těch svých 49 let měl na kontě 220 patentů, takže si myslím, že jich nakonec klidně kolem pěti set mohlo být. Asi by to stoupalo s jeho zkušenostmi a s rozvojem techniky by to dotáhl úplně jinam. Vezměte si, že v té době ještě nebyly polovodiče. A on už tehdy narozdíl od Křižíka, který sázel na stejnosměrný proud, celkem geniálně odhadl, že budoucnost je ve střídavém proudu,“ popisuje Tomáš Sousedík.

sinfin.digital