Riskantní referendum: tisíce členů ČSSD jsou pro Babiše nečitelný partner, varují experti

Zdlouhavé vyjednávání o vládě spěje pomalu ale jistě ke svému vrcholu. Zda sociální demokracie nakonec do menšinové vlády hnutí ANO podporované komunisty vstoupí, rozhodne několik tisíc členů strany ve vnitrostranickém referendu. Začít by mohlo už příští týden v pátek. A podle politologů oslovených redakcí INFO.CZ je jasné především jedno: téměř devatenáct tisíc členů ČSSD je pro předsedu hnutí ANO a premiéra v demisi Andreje Babiše mnohem méně předvídatelný a čitelný partner než samotné vedení strany.

O nadcházejícím referendu mezi sociálními demokraty je jasno v jediném ohledu: jeho výsledek je nejistý. Pevně dané stále nejsou ani základní parametry hlasování. Aktuálně navíc panuje spor, zda mají členové strany znát už před hlasováním jména případných ministrů ČSSD. To vše a mnohé další jednoznačně dokazuje, před jak složitým manévrem předseda ČSSD Jan Hamáček stojí. Podle dvojice politologů oslovených INFO.CZ nicméně nelze předpokládat, že by odmítnutí vstupu do vlády automaticky znamenalo jeho konec v čele strany. Ve vidění situace se tak do určité míry rozcházejí například s politologem Milanem Znojem, který pro INFO.CZ před časem předvídal opačný scénář.

Just: Členové ČSSD jsou pro Babiše nečitelní

„Pozice uvnitř ČSSD skutečně není jednoduchá, mnohem větší vrásky než Hamáčkovi to ale může dělat Babišovi. Necelých devatenáct tisíc členů ČSSD, kteří budou mít právo se v referendu vyjádřit, jsou pro Babiše mnohem méně čitelný a méně předvídatelný partner. A že jsou uvnitř strany vlivné hlasy volající jak po vstupu ČSSD do vlády, tak po odchodu do opozice, není žádným tajemstvím. Pokud zastánci vstupu do vlády reprezentovaní dnes vyjednávacím týmem v čele s Hamáčkem neuspějí, nemyslím si, že to povede okamžitě k nějakým personálním otřesům ve vedení strany,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ politolog Petr Just.

Vyjednávání o vládě: Pokud nepřijdou komplikace, referendum vypíšeme příští pátek, zní z ČSSD

sinfin.digital