Rodina Čecha, kterého zabil žralok, se dnes vrácí domů. Pláž zůstává uzavřená

ČTK

raz

Rodina českého turisty, který v pátek zemřel po napadení žralokem v egyptském letovisku Marsá Alam, by měla být již zpátky v Česku, řekl dnes odpoledne ČTK marketingový ředitel cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže klienti mířící do stejného hotelu nepanikaří. Že by se chtělo více lidí z místa vracet, nezaznamenala ani cestovní kancelář Fischer. Několik klientů s dotazem na změnu zájezdu zaznamenala agentura Invia.

Zíma ČTK řekl, že rodina by už měla být v ČR, cestovní kancelář dohromady s pojišťovnou následně zajistí repatriaci zesnulého. To však podle něj může trvat dny i týdny, policie chce tělo vyšetřit, aby se zjistilo, jaký druh žraloka útočil. Žraloka pak budou chtít podle Zímy tamní úřady zabít. Pláž u místa, kde se neštěstí stalo, je podle něj uzavřená. "V oblasti Marsá Alam doporučujeme klientům, aby se koupali v hotelových zátokách a mělčích lagunách a určitě neplavali na otevřené moře daleko od břehu," dodal.

Podle Papeže jsou zatím reakce klientů cestovních kanceláří pragmatické. "Bere se to jako neštěstí, které se může stát kdekoliv. Je to bráno jako příroda, která taková je. Ani klienti, kteří míří do toho samého hotelu, nestornují, bereme to všichni naštěstí bez paniky jako věc, která může nastat," řekl ČTK Papež. Podle Jana Bezděka, mluvčího CK Fischer, delegáti nezaznamenali, že by lidé chtěli rušit dovolenou. Potvrdila to i mluvčí CK Firo-tour Eva Němečková, podle které se většinou ani lidé delegátů na podrobnosti neptají. "Jaký bude vliv na prodej zájezdů do Egypta, se teprve ukáže v příštím týdnu," dodal Petr Šatný z CK Alexandria. Ani podle něj nechce nikdo zájezd stornovat.

sinfin.digital