Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Ruský hacker si stěžuje na rozhodnutí českého soudu. Nesouhlasí s vydáním do Moskvy

Ruský hacker si stěžuje na rozhodnutí českého soudu. Nesouhlasí s vydáním do Moskvy

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin, o jehož vydání k trestnímu stíhání žádají USA i Rusko, si podá stížnost proti soudnímu rozhodnutí o přípustnosti svého vydání do Ruska. Dnes to uvedl Nikulinův právník Martin Sadílek, podle kterého celé dosavadní řízení ovlivnila procesní vada. Rus si už v úterý stěžoval na tu část usnesení, která se týká extradice do Spojených států. Jeho případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Devětadvacetiletého Nikulina zadrželi loni v říjnu čeští policisté v pražském hotelu. USA muže viní z devíti různých skutků, mimo jiné z útoku na profesní síť Linkedin, Rusko na něj vydalo zatykač kvůli internetové krádeži v řádu desítek tisíc korun. Nikulin popírá tvrzení, že je hackerem. Obvinění podle něj vycházejí pouze z tvrzení agentů americké FBI, kteří prý po něm výměnou za beztrestnost chtěli, aby se přiznal k proniknutí do počítačů Demokratické strany.

Pražský městský soud v úterý nepravomocně rozhodl o tom, že vydání je přípustné do obou velmocí. Nikulin nechce být vydán nikam, dává ale přednost extradici do vlasti, kde mu podle jeho právníka hrozí výrazně nižší trest. I přesto si proti usnesení o přípustnosti vydání do Ruské federace stížnost po lhůtě na rozmyšlenou nakonec podá.

„Důvod je velmi podobný jako u stížnosti proti rozhodnutí o přípustnosti vydání do USA: celé řízení bylo stiženo procesní vadou. Panu Nikulinovi totiž nebyl doručen překlad dokumentů z Městského státního zastupitelství v Praze, a klient se tím cítí poškozen," vysvětlil advokát Sadílek. „Navíc se samozřejmě cítí nevinen, nechť to tedy celé posoudí nadřízený soud," dodal.

O Nikulinovo vydání požádaly obě země ve stejný den a Moskva uvedla, že udělá vše pro to, aby vydání do Spojených států zabránila. Konečné slovo bude mít český ministr spravedlnosti, který může vydání nepovolit i v případě, že ho soudy shledají přípustným.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1