Růst platů u státních zaměstnanců o 10 procent? Není to adekvátní návrh, shodli se Babiš ze Zemanem

ČTK

raz

Prezident Zeman se shodl s premiérem Andrejem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou (oba ANO), že návrh odborů na růst platů ve veřejné správě o deset procent není adekvátní. Schillerová to dnes řekla po setkání s prezidentem Zemanem a jeho expertním týmem na zámku v Lánech. Vláda počítá v návrhu rozpočtu na příští rok s růstem platů učitelů o 15 procent a u ostatních zaměstnanců, tedy hasičů, policistů či úředníků, s růstem o šest procent. Odbory navrhují desetiprocentní růst.

"Odbory požadují navýšení o 10 procent, což by bylo dalších pět miliard korun navíc a shodli jsme se, že debatu sice musíme vést, ale takové navyšování platů není adekvátní," uvedla Schillerová.

Vláda a odbory se nedohodly na růstu platů ve veřejném sektoru již na počátku července. Dále ale budou jednat o několika variantách přidání, které má propočítat ministerstvo práce. Dohoda o tom, o kolik a od kdy si zaměstnanci státu a veřejných služeb polepší, by mohla padnout do poloviny srpna. "Chceme navyšovat především těm, kteří mají nejméně, například v kultuře, a nechceme plošné navyšování," zopakoval dnes Babiš.

Polehčující okolnosti při opisování Malé a Krčála? Nejsou, říká profesorka z Univerzity Karlovy

sinfin.digital