Růžový tank v Brně dál budí emoce. Aktivisti ho chtěli přemalovat nazeleno

ČTK

raz

Členové brněnského vojenského klubu dnes přemalovali nazeleno část růžového tanku, který je instalovaný jako artefakt na Komenského náměstí v Brně. Tři z nich policie zadržela, uvedl server iRozhlas.cz.

"V souvislosti s incidentem u tanku jsme zajistili tři muže, kteří v současné době podávají k události vysvětlení. Žádná škoda v souvislosti s jejich jednáním nenastala," řekl serveru policejní mluvčí Pavel Šváb.

Autor díla David Černý serveru řekl, že po 25 letech se v podstatě legitimizuje ruský vliv a uznává ruský nárok na tuto zemi. "To je pro mě symbol, že to chce někdo přetřít zpátky na zelenou. Na zelenou barvu, která tomu tanku patřila, neboť ten tank byl opravdu symbolem okupačních vojsk a ničím jiným," uvedl umělec.

V krátké době jde o druhý incident v souvislosti s růžovým tankem. Pokuta až 30.000 korun hrozí skupině lidí, která ho ve čtvrtek večer překryla modrou plachtou. Na plachtě byl nápis Slušní lidé, stejnojmenné hnutí se také k akci přihlásilo na facebooku.

Plachtu po dohodě s Moravskou galerií sejmuli strážníci, kteří počínání skupiny lidí pozorovali prostřednictvím kamerového systému. Když hlídka dorazila na místo, byla skupina už pryč. Městská policie podle mluvčího Jakuba Ghanema případ postoupí do správního řízení, tedy zřejmě přestupkové komisi části Brno-střed.

sinfin.digital