Rychlé půjčky: 5 důležitých ukazatelů při jejich výběru

Prezentace klienta

Kdo by neznal rychlé online půjčky? Buď jste se s nimi setkali přímo osobně, nebo jste je viděli v reklamě. Někteří z vás si už dokonce půjčili. Ať už tak či onak, rozhodně byste měli mít povědomí o tom, jakým způsobem je vybírat. Do finančně nevýhodné situace se můžete dostat velmi rychle a v tom okamžiku může být řešením právě expresní online úvěr, jehož poskytovatel vám nabídne pomocnou ruku. Všechny finanční instituce však nejsou poctivé, a je třeba si dávat pozor. Přinášíme vám pár rad, jak si půjčit výhodně.

 

Expresní rychlost může a nemusí být optimální

Pokud potřebujete urgentně úvěr k tomu, aby se vám podařilo splatit stávající půjčku, kterou aktuálně nemáte uhrazenou, pak vězte, že se nejedná o optimální řešení. Každopádně budete potřebovat peníze co možná nejrychleji. Ač ve spěchu, stoprocentně se podívejte i na mnohé jiné důležitější aspekty. V rychlosti byste totiž mohli zabrousit k produktům, jako je třeba expresní půjčka bez registru. Ta může být v některých variacích z pohledu dlužníka doslova a do písmene devastující.

Výše RPSN a poplatků jako hlavní aspekt

Roční procentuální sazba nákladů je hodně důležitým ukazatelem výhodnosti konkrétního úvěru. Ukazuje na to, jak vysoké náklady budete muset hradit v ročním intervalu. Jednat se bude jak o splátky, tak samozřejmě také o další poplatky a náklady, jež jsou s půjčkou a její realizací pevně spjaté. Mnohdy ovšem RPSN nepojímá součet veškerých finančních prostředků. Typické jsou hlavně poplatky za vedení úvěrového účtu a jiné. Někteří poskytovatelé dokonce přímo poukazují na sumu, již budou nuceni žadatelé o půjčku hradit. Žadatel ovšem v tomto případě nemusí nic řešit, protože přesně ví, do jaké míry ho rychlá půjčka zatíží.  

Nepotřebují skoro žádné záruky? Podezřelé…

Na trhu najdeme spousty společností, které po svých potenciálních klientech nevyžadují fakticky žádné záruky. Těch se vyplatí spíše vyvarovat. Vždyť právě u nich jsou půjčky většinou nejdražší. S jakými zárukami se u tradičních poskytovatelů úvěrů setkáváme nejčastěji? Jedná se především o potvrzení týkající se aktuálního příjmu žadatele o půjčku. Jen málokterá nebankovní společnost se odváží půjčit peníze lidem, kteří nejsou schopni vydělávat dostatek finančních prostředků. Vždyť jejich bonita je minimální a neměli by peníze z čeho vracet. Půjčka bez doložení příjmů v podobě platu či výdělku z podnikání je fakticky sama o sobě podezřelá. A co ostatní jinak standardní záruky? Jednat se může třeba o osobu ručitele, případně o klasickou zástavu nemovitého či movitého majetku. Tyto záruky se nejčastěji prosazují u úvěrů dlouhodobého charakteru. Typické jsou bankovní i nebankovní hypotéky.   

Víte o půjčce skutečně všechno?

Mít veškeré relevantní informace o konkrétní půjčce není bohužel samozřejmé. Poskytovatelé sice dle platné novely o spotřebitelském úvěru z roku 2016 musí uvádět kompletně veškeré informace, ne vždy tomu tak ovšem je. Příkladem je třeba SMS půjčka poskytovaná co možná nejrychleji. Na stránkách některých poskytovatelů jsou určitá data menšími písmeny, a tak čtenáře příliš nezajímají. Často jsou ovšem velmi důležitá. 

Lze vyzkoušet první úvěr zdarma?

I tento ukazatel je vcelku zajímavý. Vždyť mnozí lidé nemají s půjčkami jako takovými žádné zkušenosti, a tak se jim samozřejmě vyplatí vyzkoušet první úvěr zcela bezplatně. Když se vám samozřejmě bude daný úvěr líbit, není potíž zvolit u té samé společnosti další, tentokrát s poplatky.

sinfin.digital