S cizím pasem do Paříže. Příběh Jindřicha Tomeše a Carole Paris

Adam Drda

V roce 1982 požádal uprchlík z Československa Jindřich Tomeš o politický azyl ve Francii. To by samo o sobě nebylo zvlášť pozoruhodné, z Československa utíkaly na Západ tisíce lidí. Tomeš byl ale signatář Charty 77 a do „kapitalistického“ zahraničí se dostal tajně, s cizím francouzským pasem, poté, co uprchl od soudu a měsíce se skrýval. Zachránila ho Francouzka Carole Paris.

Jindřich Tomeš (nar. 1959) patřil k severočeskému undergroundu. Ze školy ho v roce 1977 vyhodili kvůli dlouhým vlasům, ve stejné době (v osmnácti letech) podepsal Chartu, tudíž byl od té chvíle sledován a předváděn k výslechům.

V jednadvaceti byl poprvé z politických důvodů uvězněn. Jeho tehdejší obvinění a odsouzení (za „výtržnictví“) stojí za to připomenout podrobněji: byla to naprostá fraška – a Státní bezpečnost se neobtěžovala dávat si s „konstrukcí vykonstruovaného procesu“ proti severočeským „androšům“ větší práci.

„Sprosťáci“ na svatbě

V březnu 1980 měl na předměstí Ústí nad Labem svatbu Tomešův kamarád. Na soukromou oslavu si pronajal sál v hospodě, kam se sjely další máničky. Legitimovali je členové Pomocné stráže VB (spořádaní občané s páskami na rukávech), uniformovaní esenbáci nedorazili, nicméně policie zasáhla o dva měsíce později.

Český autoland na rozcestí. Revoluce v dopravě otřese tuzemským průmyslem

sinfin.digital