S podporou Okamury bych měla problém, vláda proti EU by mě zklamala, říká pro INFO.CZ Jourová

Lucie Bednárová

Obavy z toho, že by Česko pod vedením nové vlády Andreje Babiše změnilo proevropský kurz, nemá. Pokud by se tak ale stalo, pociťovala by velké zklamání. Důležité podle ní nyní bude, jak se příští vláda uvede v Bruselu a co bude obsahovat její program. „Pokud by měl být značně ovlivněn například tím, co říká pan Okamura, tak s tím bych měla problém dost značný,“ svěřuje se v rozhovoru pro INFO.CZ česká eurokomisařka Věra Jourová, která je zároveň členkou hnutí ANO. Jaká jsou očekávání od nové české vlády v Evropské komisi? Co Věra Jourová svým kolegům odpovídá? A co říká na kritiku EU, která zaznívala v předvolební kampani z úst Andreje Babiše? Máme ji brát vážně? 

Parlamentní volby v Česku vyhrálo hnutí ANO a bude sestavovat vládu. Šéf hnutí Andrej Babiš v předvolební kampani často kritizoval EU a u mnoha lidí tím vyvolal nervozitu ohledně toho, zda bude nová vláda proevropská. Sdílíte tyto obavy?

Nesdílím. Vstupovala jsem do hnutí, které se v určitých parametrech změnilo, ale v tomto naštěstí zůstává stejné. Je konstruktivně proevropské a nesouhlasí se vším, co přichází z Bruselu, což už žádní rozumní lidé ani v jiných zemích dělat nemohou, protože to ne vždy vyhovuje všem. Hnutí tedy naprosto jasně chápe, proč je důležité, aby bylo Česko členem Evropské unie, a proč je to dobré pro lidi, kteří v něm žijí.

A jak do toho zapadají kritická slova Andreje Babiše?

Samozřejmě, že se mi nelíbily některé výroky směrem k EU před volbami. Brala jsem to ale trochu s rezervou. Nyní se těším na spolupráci s novou vládou, která bude konstruktivně proevropská. Pokud by tomu tak nebylo, tak by to pro mě bylo velké zklamání.

Arabské jaro selhalo. V Egyptě je situace ještě horší, než za Mubaraka, říká egyptský bohemista

sinfin.digital