S Trumpem to zatím nevyšlo, tak aspoň Putina. Zeman se má v Číně setkat s ruským prezidentem

luš

Prezident Miloš Zeman se při své květnové cestě do Číny setká s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, miliardářem Čang Ťin-tungem nebo s primátorem Šanghaje. Vyplývá to z programu cesty, který ČTK poskytl mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. Domluvená je i schůzka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který bude v té době v Číně na státní návštěvě. Zeman to řekl v televizi Barrandov. Podle informací ČTK by mělo Zemana do Číny doprovodit šest ministrů vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Cesta se uskuteční od 11. do 18. května.

Prezidentský speciál do Číny odletí ve čtvrtek odpoledne a jako první bod programu by měla být schůzka Zemana a české delegace s čínským prezidentem, po které bude podepsáno několik dokumentů. Ještě během pátku má český prezident naplánovánu například schůzku s předsedou čínské komise pro dohled nad bankami či zástupcem výrobce pneumatik Linglong Tire. Tato čínská společnost hledá místo na stavbu továrny na pneumatiky, zajímala se i o pozemky v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku.

V sobotu pak Zemana čeká setkání s předsedou banky ICBC I Chuej-manem a účast na debatě o finanční a obchodní spolupráci. Následovat bude schůzka s předsedou čínského úřadu civilního letectví Feng Čeng-linem a zástupcem firmy Huawei. Večer se český prezident v Pekingu podívá na českou ambasádu.

V neděli a v pondělí se zúčastní summitu, který se bude zabývat budováním novodobé Hedvábné stezky. Podle dřívějších informací by se akce měly zúčastnit představitelé téměř tří desítek zemí. Většina představitelů západních států ale bude chybět. Ambiciózní čínský plán zvaný nová Hedvábná stezka má posílit obchodní vztahy Číny s Evropou. Jeho součástí je budování silnic, železnic, přístavů a další infrastruktury na trase někdejší Hedvábné stezky. Investice se mají vyšplhat ke 100 miliardám dolarů.

sinfin.digital