Šarapatka není muž na svém místě, tvrdí komunisté. Chystá se jeho vyhazov z Rady ČT?

Volba třech nových radních České televize dopadla přesně tak, jak jsme na INFO.CZ předpovídali. Nyní by měla přijít na řadu druhá rovina plánu bloku vládních stran. Ta spočívá v odvolání současného člena Rady ČT Zdeňka Šarapatky, což mimo jiné vládní většině umožní Radu ČT doplnit o zástupce komunistů. Jejich favorit totiž neprošel prvním kolem volby a KSČM tudíž požadovala, aby zůstalo jedno místo v Radě ČT neobsazené. Manévr s odvoláním Šarapatky by jim tak vyšel vstříc. A komunisté po něm velmi hlasitě volají.

Jak jsme na INFO.CZ nastínili minulý týden, vládní strany ve sněmovně pracují se scénářem, který počítá s odvoláním Zdeňka Šarapatky z postu radního. Redakci to potvrdila poslankyně hnutí ANO a členka volebního výboru sněmovny Barbora Kořanová. Obsáhlé citace, ve kterých vysvětluje důvody, které jí k iniciativě, na jejímž konci by mělo být odvolání jednoho z patnácti členů kontrolního orgánu veřejnoprávní televize, vedou, si můžete přečíst ZDE. Jednoduše řečeno, Šarapatka se podle ní dlouhodobě, agresivně a pejorativně vyjadřuje na sociálních sítích. Kořanová dle svých slov již o návrhu hovořila s kolegy z několika politických stran napříč spektrem.

„A nikdo nebyl vysloveně proti,“ tvrdí Kořanová. Podle zjištění INFO.CZ by bylo přesnější, pokud by uvedla, že není nikdo proti, avšak pouze pokud jde o zástupce bloku stran, který současnému Česku vládne. Přesto není zatím jasné, zda se k manévru hnutí ANO vůbec odhodlá. Vyvolalo by to nejspíš silnou vlnu nevole. „Omlouvám se, ale nejprve bych rád tu diskuzi vedl u nás na klubu a pak s kolegy z volebního výboru. Asi by nebylo vhodné, aby se můj pohled dozvídali z médií,“ reagoval na dotaz INFO.CZ, zda bude hlasovat pro odvolání Šarapatky, poslanec hnutí ANO a taktéž člen volebního výboru Patrik Nacher.

Žantovský: Sputnik je propaganda stejně jako Voice of America, vysílal tak i Český rozhlas

sinfin.digital