Šéf dětských psychiatrů: Greta prožívá strach a úzkost. Svět je pro ni černobílý

Lenka Petrášová

Projev 16leté aktivistky Grety Thunbergové na klimatickém summitu v New Yorku od počátku týdne rezonuje a plní mediální prostor. Sledoval jej i uznávaný psychiatr, předseda Asociace dětské a dorostové psychiatrie ČR a soudní znalec Jaroslav Matýs. A nejen jej. Vystoupení dívky, která se stala globální celebritou a která se sama netají tím, že trpí Aspergerovým syndromem, Matýs z profesních důvodů sleduje dlouhodobě. S INFO.CZ hovořil o specifikách této poruchy, roli rodičů i o tom, jak autisté svět kolem sebe vidí.

Projev, o němž se teď tolik mluví, jste viděl. Co si o něm myslíte?

Nezralé dítě s autistickými problémy bez sebemenšího sociálního cítění.

Greta má mírnější formu nemoci – takzvaný Aspergerův syndrom. Není to autistka, jako byl třeba Dustin Hofmann ve slavném filmu Rainman…

To je pouze podmnožina téhož. Jen ten Asperger zní kultivovaněji. Je to autismus s velmi dobrým intelektem. V každém případě je to vážná psychická porucha osobnosti a já u ní vidím všechny typické symptomy.

Víte, já mám z té své tisícovky pacientů celkem 450 autistů. Troufám si říct, že s nimi mám opravdu dlouholetou zkušenost. Oni nerozpoznají, co je dobro a co je zlo. Oni nechápou, co je spravedlnost. Když se Grety zeptáte, co tím myslí, když řekne: „Vzali mi dětství“, tak vám to nebude schopna vysvětlit. Tedy ano – technologicky. Čili od kdy do kdy dětství trvá. Jsou to pouze naučené a získané formulace, ale ne prožitek. Jako když se jí zeptáte, jestli je šťastná. Lidé jako ona neumí na takovou snadnou otázku nic říct, tam jejich odkoukaný mechanismus nesahá.

Schmarcz: Psychiatr Matýs útočil na Gretu přežitými bludy. Sám vyvolává strach a nenávist

sinfin.digital