Šéf komunistů Filip se v Číně sešel se zástupci Huawei. Jde o umělou kauzu, tvrdí

ČTK

luš

Předseda KSČM Vojtěch Filip jednal v uplynulých dnech během cesty do Číny se zástupci firmy Huawei, před jejímiž technologiemi před Vánoci varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Filip plánuje schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, kterého chce o výsledcích jednání informovat. ČTK po dnešním návratu Filip řekl, že spor o využívání technologií Huawei a ZTE v Česku má za umělou kauzu vyvolanou konkurenčním bojem vedeným ze Spojených států, ve kterém se čeští úředníci nedokážou vyznat.

„Firma Huawei je připravena v konkurenčním boji dál nabízet svoje služby, protože jde o technická zařízení. Jaký software si tam dáme, to je věcí našich společností,“ uvedl. Kauza podle něj svědčí o neschopnosti českých úředníků se konkurenčním boji vyznat. „Tohle vidím od pana (ředitele NÚKIB Dušana) Navrátila jako zlý úmysl, kterým chce přinutit, aby české firmy nakupovaly dražší zboží, když mohou nakupovat lepší a lacinější,“ uvedl.

S prezidentem, který NÚKIB kvůli varování kritizuje, se chce Filip setkat během příštího týdne. Termín zatím domluven nemá.

Baxův antizemanismus je složitější. Rezignoval teď ale na kariéru ústavního soudce. Týden v právu J. Januše

sinfin.digital