Šéfovi Lesů ČR srazil vaz kůrovec. Ministr zemědělství objasnil, proč vyhodil Szóráda

ČTK

luš

Odvolání generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda nesouvisí podle ministra zemědělství v demisi Jiřího Milka (za ANO) se současnou politickou situací. Podle něj ředitel pochybil, vytvořil v lesích nekoncepční a zanedbanou situaci, kdy se přemnožil kůrovec. Milek chce jmenovat krizového ředitele podniku Ludvíka Řičáře, který zatím působí v liberecké pobočce Lesů ČR. Statutárním zástupcem podniku bude současný ředitel lesního a vodního hospodářství podniku Tomáš Pospíšil. Ministr to dnes uvedl na tiskové konferenci.

Výběrové řízení na nového ředitele nechce Milek zatím vypisovat, chce ho nechat na svém nástupci ve vládě s důvěrou Poslanecké sněmovny. „Je třeba udělat vše, co je možné, abychom tuto kalamitu zvládli,“ řekl Milek. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) byl o odvolání Szóráda podle Milka informován.

Ministerstvo dále plánuje svolat v úterý meziresortní skupinu, kde by se měl sejít Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a zástupci ministerstev průmyslu a obchodu, dopravy, vnitra a odborných organizací.

„Slibu usvědčeného lháře se věřit nedá.“ Pravice se diví ČSSD, že chce být ve vládě s Babišem

sinfin.digital