Sinoložka pro INFO.CZ: Mynář s Nejedlým nenajdou Jie Ťien-minga, Tvrdíkovi hrozí zadržení

Markéta Žižková

Kancléř Vratislav Mynář a prezidentův poradce Martin Nejedlý se vydali do Číny získat informace o šéfovi CEFC a Zemanově poradci Jie Ťien-mingovi. Podle sinoložky Olgy Lomové ale mají prakticky nulové šanci něčeho dosáhnout. „Mně to přijde úplně neuvěřitelné, skoro jako zápletka do románu. Pokud se jenom trochu orientují v čínských poměrech, tak musí vědět, že nemají vůbec žádnou šanci s kýmkoliv promluvit a cokoliv ovlivnit,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ. Podle serveru Neovlivní.cz s nimi odcestoval i předseda představenstva evropské CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík. Ten by se v Číně mohl dostat do potíží. „Nevím, jestli budou čínské orgány potřebovat pro odhalení temných rejdů Jie Ťien-minga též doznání pana Tvrdíka na obrazovce čínské televize. To neumím odhadnout. Ale v logice věci by to klidně mohlo být,“ popisuje Lomová s tím, že Čínská lidová republika zadržuje i cizí státní příslušníky.

Kancléř Vratislav Mynář, prezidentův poradce Martin Nejedlý a předseda představenstva evropské CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík se podle serveru Neovlivní.cz vydali do Číny hledat Zemanova poradce a šéfa CEFC Jie Ťien-minga. Mají podle vás šanci tam něčeho dosáhnout?

Mně to přijde úplně neuvěřitelné, skoro jako zápletka do románu. Pokud se jenom trochu orientují v čínských poměrech, tak musí vědět, že nemají vůbec žádnou šanci s kýmkoliv promluvit a cokoliv ovlivnit. Přes zdejší velvyslankyni se mohou diplomatickou cestou a z autority Pražského hradu snažit vyjádřit podporu nebo získat informace. Ale vůbec si neumím představit, kam v Číně půjdou nebo s kým by měli mluvit. Zároveň pokud mají kontakty v Číně, které jsou evidentně zprostředkované i právě Jie Ťien-mingem, tak v současné situaci, kdy je zřejmé, že je vyšetřován Ústřední disciplinární komisí, že se od něj každý bude chtít distancovat.

Zeman vyslal Nejedlého s Mynářem do Číny. Mají zjistit, kam se ztratil šéf CEFC

sinfin.digital