Sjezd lidovců: Potřebují charismatického lídra a musí vykročit z komfortní zóny za voliči

Lidovci se dnes na sjezdu v Brně dozví, kdo a kam je povede. Politolog Daniel Kunštát je přesvědčený, že jejich hlavním úkolem je vygenerovat silnou a charismatickou vůdčí osobnost, člověka s politickým talentem a zároveň schopností navázat efektivní komunikaci se širokým publikem. „Takovou českou, či ještě lépe moravskou variaci Sebastiana Kurze. Jen mám obavu, že široko daleko někdo podobný na obzoru není,“ řekl politolog v rozhovoru pro INFO.CZ s odkazem na rakouského kancléře.

O post předsedy KDU-ČSL po odstupujícím Pavlu Bělobrádkovi usilují Marek Výborný, Marian Jurečka a Jan Bartošek. A výzvy, kterým bude nové vedení strany – ať už v jakémkoli složení – čelit, nemají jednoduchá řešení.

Kunštát v této souvislosti připomíná, že lidovci sice vždycky měli „své jisté“, ale zároveň se jim nikdy nepodařilo ve větší míře zaujmout voliče mimo své tradiční voličské jádro. „Typicky mladší, vzdělanější populaci, také obecně lidi z urbanizovaných oblastí, a jak v Čechách, tak třeba i na severní Moravě. A vzhledem k tomu, že svoji tradiční základnu nerozšíří – ta se navíc v důsledku demografické křivky i proměn životních stylů spíše zmenšuje – a vyloučíme-li možnost náhlé vlny nějaké moderní varianty christianizace českých zemí, musí se zkrátka poohlédnout jinde,“ říká politolog.

Pfleger: Lže se o rakovině i cukrovce. Firmy počty tají, krutý konec čeká čím dál víc lidí

sinfin.digital