Skautce z prvomájového průvodu začali vyhrožovat lynčem. Dívka odjela mimo republiku

Aneta Bednářová

Skautce, která se 1. května v Brně postavila neonacistům a jejíž fotka se potom rychle stala virální, začali lidé vyhrožovat. Na twitteru o tom informovalo Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které spadá pod ministerstvo vnitra. Jednat se mělo o facebookovou stránku vyzývající k lynči této dívky. Že pravděpodobně nešlo jen o plané výhružky, naznačuje další postup policie.

„Policie ČR i uživatelé facebooku nahlásili stránku, která vyzývala k lynčování studentky známé z prvomájového průvodu,“ uvedlo na twitteru Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Z další zprávy vyplývá, že internetové výhružky musely být silnějšího rázu.

Na základně výhružek totiž dle centra nyní policie vyhodnocuje rizika a přijímá kroky k zajištění bezpečí dívky. Navíc také zvažuje právní kvalifikaci tohoto nebezpečného jednání. „Považuji za alarmující, že je v České republice lidem, kteří se nenásilně staví za hodnoty humanity a proti nenávisti a fašismu, veřejně vyhrožováno násilím a lynčováním,“ reagovala Lucie na facebooku.

Facebooková skupina se údajně jmenovala Jsem pro veřejné lynčování skautky Lucie Myslíkové. Podle informací, které má redakce INFO.CZ k dispozici, skupina fungovala teprve krátce a počet členů se počítal spíše na desítky. Nyní už stránku nelze dohledat. Podle zdroje, jehož jméno redakce INFO.CZ zná, nyní dívka odjela mimo republiku a s médii už nechce komunikovat.

sinfin.digital