Školky zřejmě nebudou mít povinnost přijímat dvouleté děti, poslanci ji chtějí zrušit

ČTK

raz

Povinnost školek přijímat dvouleté děti od roku 2020 nejspíš Sněmovna zruší. Tento návrh ODS dnes podpořili zástupci většiny poslaneckých frakcí včetně poslanců ANO, přestože menšinová vláda tohoto hnutí předlohu odmítla. Občanským demokratům se ale zřejmě nepodaří prosadit další části jejich novely školského zákona, podle nichž by měl být zrušen poslední ročník školky jako povinný a i bezplatnost přípravných tříd na základních školách.

Vyplynulo to z vystoupení zákonodárců během úvodního kola projednávání předlohy, které ale Sněmovna ani zhruba po dvou hodinách debat nedokončila. Novele se tak bude muset věnovat znovu zřejmě v příštích dnech.

Povinnost přijímat do školek dvouleté děti nazval předseda sněmovního školského výboru Václav Klaus (ODS) „věkovou inkluzí“ a „ideologickým opatřením“. Podle něj je kolektivní vzdělávání vhodné pro děti zralé pro předškolní docházku a učitelky v mateřských školách nechtějí být chůvami. Uvedl, že tuto povinnost mají v Evropě zavedenu jen Dánsko, Finsko a Belgie.

Zeman jako spojka na Rusko aneb Co Čína nechtěla, aby svět věděl o praktikách CEFC

sinfin.digital