Školníci i kuchařky si polepší. Babiš slíbil odborům zvýšení platů nepedagogů o 10 procent

ČTK

luš

Platy nepedagogických pracovníků ve školství by v příštím roce měly vzrůst o deset procent. Premiér Andrej Babiš (ANO) to dnes slíbil zástupcům školských odborů, uvedla Česká televize. Babiš to poté potvrdil ČTK v sms zprávě. Návrh rozpočtu školství dosud počítal s růstem platů nepedagogů o šest procent. Slibované navýšení o desetinu se netýká ostatních nepedagogických pracovníků ve veřejné správě, pro které vláda navrhuje šestiprocentní růst sumy na platy.

„Dohodli jsme se dnes se školskými odbory, že od 1. 1. 2019 navýšíme učitelům platy o 15 procent a nepedagogickým pracovníkům o 10 procent. Držíme dohody, které jsme pracovníkům ve školství dali. Kvalita vzdělání a spokojení učitelé a další pracovníci jsou to nejdůležitější pro naše děti,“ uvedl Babiš na twitteru.

Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka se dnes zástupci odborů sešli na jednání s premiérem, ministrem školství Robertem Plagou (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Zástupci vlády je ujistili, že platí současný návrh rozpočtu, který zohledňuje především růst platů učitelů od ledna o 15 procent. Po započtení částky na platy nepedagogů by se celkově měl rozpočet školství v příštím roce zvýšit o 26,4 miliardy korun na 195,5 miliardy korun. I s evropskými dotacemi by to mohlo činit 205,5 miliardy korun.

Glyfosát má devastující účinky, zvyšuje riziko rakoviny a narušuje pohlavní vývoj, říká Poc

sinfin.digital