Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Skoro 9000 rodičů přišlo o nárok na příspěvky po narození druhého dítěte. Teď dostanou šanci zbylou částku získat

Skoro 9000 rodičů přišlo o nárok na příspěvky po narození druhého dítěte. Teď dostanou šanci zbylou částku získat

Rodiče, kteří pobírají rodičovský příspěvek na dítě a narodí se jim v této době další potomek, by si mohli finančně polepšit. Skupina poslanců ze sedmi klubů v čele s Alešem Juchelkou (ANO) navrhla v novele o státní sociální podpoře, aby jim stát vyplatil zbylou část příspěvku na starší dítě jednorázově. V současnosti jim podle zákona nárok na dávku na toto dítě zaniká.

„Ustanovení nároku na výplatu nevyčerpané částky z celkové částky rodičovského příspěvku na nejmladší dítě v rodině v případě, že se nejmladším dítětem v rodině stane jiné dítě, představuje účinné, spravedlivé a administrativně jednoduché opatření naplňující státní politiku podpory rodin s dětmi,“ napsali autoři v důvodové zprávě. Současný stav označují za diskriminační vůči rodinám, které přivedou na svět v poměrně krátké době dalšího potomka.

Rodičovský příspěvek nyní činí celkově 220.000 korun, rodiče mohou jeho měsíční čerpání rozložit až do čtyř let věku dítěte. V případě vícerčat se celková částka dávky zvyšuje úpravou schválenou na konci minulého volebního období na 330.000 korun.

Předkladatelé uvádějí, že loni zanikl nárok na čerpání příspěvku na starší dítě kvůli narození dalšího potomka v 8985 případech. Rodiče kvůli tomu nevyčerpali asi 582 milionů korun, na něž by jinak měli nárok. Částka by byla předpokládaný roční rozpočtový dopad novely. Stát vyplatil na této dávce minulý rok celkem zhruba 23 miliard korun.

Předlohu, pod níž jsou podpisy skupiny poslanců z ANO, ODS, pirátské strany, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09, nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1