Šlechtová si plánuje najmout advokátní kancelář, má kontrolovat zakázku na nákup vozidel za 53 miliard

ČTK

mst

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO) plánuje najmout k přípravě zadávací dokumentace pro zakázku na nákup bojových vozidel za 53 miliard korun advokátní kancelář. Tendr chce vyhlásit do konce příštího roku. Novinářům to dnes řekla při příchodu na jednání vlády.

Ministryně v demisi uvedla, že největší zakázku státu by bez konzultací nebyl schopen zadat žádný resort. „Nepůjdu do rizika, budu to chtít ohlídat advokátní kanceláří,“ uvedla s odkazem na soudní spory, které provázely předchozí armádní nákupy.

Šlechtová, o jejímž postu se stále spekuluje v souvislosti s vyjednáváním ANO o koaliční spolupráci s ČSSD, chce obměnit všechnu armádní pozemní techniku. S nedávno jmenovaným náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou plánuje zadávací řízení připravovat ještě v tomto roce, do konce příštího roku by mohlo být vyhlášeno.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) novinářům po jednání vlády řekl, že obecně nemá rád externisty, stát podle něj má vlastní kapacity manažerů, skvělých legislativců a právníků. Tento konkrétní případ ale nemůže posoudit, protože armádní nákupy jsou specifické, uvedl. Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO), který vedl resort obrany před Šlechtovou, konstatoval, že armáda už nemusí nakupovat přes prostředníky, najatí advokáti budou konzultanty. „Kdokoli chce mít dvousetprocentní záruku, že je vše v pořádku,“ uvedl.

sinfin.digital