Služební zákon štěpí ANO a ČSSD. Babiš by kvůli vládní koalici mohl novelu úplně stáhnout

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Vládní návrh služebního zákona prošel ve středu do dalšího jednání ve sněmovně. Proti zamítnutí nebo vrácení k přepracování se vedle ANO postavili také komunisté a SPD. Na normu, která v posledních měsících vzbuzuje ostré diskuze, by přitom podle informací INFO.CZ měla mít dopad i vyjednávání ANO o vládě s ČSSD. V úvahu připadá i možnost, že by kabinet současný návrh úplně stáhl.

Proti změnám služebního zákona hlasitě vystupuje sociální demokracie. Ta by byla i pro vypracování nového návrhu, na němž by se mohla sama podílet. „Preferovali jsme nový vládní návrh za případné účasti ČSSD ve vládě,“ uvedla pro INFO.CZ sociálnědemokratická poslankyně a zpravodajka tisku ve sněmovně Kateřina Valachová. Ministerstvo vnitra jako navrhovatel může návrh stáhnout nejpozději ve druhém čtení. Ve středu prošel tím prvním. „Nyní platí, že státní služba je věc, na které budeme – vznikne-li vláda s ANO – požadovat koaliční shodu,“ dodává Valachová po středečním hlasování.

Už v rámci „předkoaličních“ jednání s hnutím ANO podle ní zákon prošel několika zásadními změnami. „Původně zněl návrh z dílny hnutí ANO tak, že je šéf státní služby přímo podřízen předsedovi vlády, zcela se mění stabilita odborných náměstků z hlediska jejich výkonu služby a tak dále. Nic takového návrh v tuto chvíli neobsahuje,“ popisuje poslankyně s tím, že se norma smrštila do tří základních okruhů. „Já jsem jako zpravodajka už při prvním čtení upozornila na to, že v každém okruhu se ale skrývá ďábel v detailu. To se samozřejmě musí odstranit,“ dodává.

GDPR pro všechny. Co přinese nové nařízení EU „obyčejným smrtelníkům“?

sinfin.digital