Šmarda ještě nemusí být ze hry. Zeman neřekl, že ho nejmenuje ministrem, tvrdí Vystrčil

Jakub Veinlich

Nejmenování Michala Šmardy ministrem kultury není tak jednoznačné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Prezident Miloš Zeman sice tento týden prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka vzkázal, že Šmarda nemá odborné předpoklady a vyzval sociální demokracii k předložení jiného jména, podle místopředsedy ODS a šéfa senátního klubu strany Miloše Vystrčila ale prezident přímo neřekl, že Šmardu ministrem nejmenuje. Podobné stanovisko pro Blesk Zprávy naznačil také hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zpráva o Zemanových výhradách ke Šmardovi na první pohled naznačuje, že prezident místopředsedu ČSSD ministrem nejmenuje. Jenže například místopředseda ODS a šéf senátního klubu strany Miloš Vystrčil už to tak jednoznačně nečte. Zeman podle něj jasně neřekl, že Šmardu odmítne jmenovat. „Řekl, že chce jiné jméno. Znám pana prezidenta a vím, že vždy dobře ví, co říká,“ tvrdí senátor.

Nejnovější vývoj podle Vystrčila navíc ukazuje, že vztah mezi prezidentem Zemanem a premiérem Babišem nemusí být tak ideální, jak to navenek vypadá. „Zatím je situace taková, že si prezident dělá, co chce. A pan premiér dokazuje, jak je v uvozovkách silný, že nedokáže vzdorovat a věci vyjednat, čímž porušuje koaliční smlouvu a sociální demokraté mu to zatím trpí,“ dodal Vystrčil pro Blesk Zprávy.

Zeman z roku 98 by to tomu dnešnímu nandal, říká Jurečka. K žalobě se kloní i Votava z ČSSD

sinfin.digital