Sněmovna si brousí zuby na církevní restituce a komunisté jsou na koni. Klíčový výbor podpořil jejich návrh na zdanění

ČTK

lup

Zdanění peněžitých náhrad církvím za majetek, který jim stát nevydal v restitucích, Sněmovna možná schválí. Předlohu KSČM, která by zdanění náhrad zavedla, podpořil dnes ústavně-právní výbor navzdory výhradám kritiků ohledně pravděpodobné protiústavnosti. Schválení návrhu komunistických poslanců doporučil už dřív i garanční rozpočtový výbor.

Právní výbor chce o rok odložit účinnost předlohy, a to na leden 2020. Se souhlasem hlavního autora novely Vladimíra Koníčka (KSČM) to ve výboru prosadil jeho předseda Marek Benda (ODS). Podle něho je nutné v případě přijetí novely vytvořit prostor pro její posouzení před Ústavním soudem.

"Je vysoce pravděpodobné, že kolize s ústavou tady je. Nejedná se o příjem, ale o náhradu," argumentoval proti předloze KSČM Marek Výborný (KDU-ČSL). Obdobně se vyjádřila bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), která jako jediná z přítomných poslanců ANO návrh komunistů nepodpořila. "Principy právního státu mají být zachovány, ať se děje, co se děje," zdůraznila. Podle Bendy je předloha politikum, "které má rozměr lásky nebo nelásky k církvím".

Řeči o czexitu ohrožují budoucnost Česka, řekl Babiš velvyslancům. Chválí ekonomický přínos EU, uprchlíky odmítá

sinfin.digital