Sněmovna si chce posvítit na privatizaci OKD. Kauzu bude rozkrývat vyšetřovací komise

ČTK

ekb

Okolnostmi privatizace těžební společnosti OKD se bude zabývat sněmovní vyšetřovací komise. Poslanci ji z iniciativy Pirátů založili dnes. Plénum ještě musí komisi naplnit členy, což by se mělo stát v pátek, a zvolit jejího předsedu. Bez toho nemůže začít pracovat.

Komise bude devítičlenná, každá poslanecká frakce v ní bude mít po jednom zástupci. Výsledky svého zkoumání má komise předložit dolní komoře do deseti měsíců, tedy na podzim příštího roku. Pro její založení hlasovalo 153 ze 169 přítomných poslanců, proti byl jen předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Kalousek připomněl, případ řeší soud a Sněmovna by se neměla do soudní moci vměšovat.

Jeho argumenty podpořil Roman Onderka (ČSSD), ač poslanci ČSSD zřízení komise podpořili. "OKD se stalo zbraní stran typu SPD," uvedl. Poslanci SPD se dostali se sociálními demokraty do slovní přestřelky, padala slova o lžích. Členové SPD označovali privatizaci OKDza tunel a loupež za bílého dne, podle předsedy hnutí Tomia Okamury není možné chytat jen malé ryby.

Narážel tím na to, že před soudem stojí kvůli prodeji menšinového státního podílu akcií OKD z roku 2004 znalec, který vypracoval pro vládu posudek ceny, a dva bývalí manažeři Fondu národního majetku. Jako svědek v procesu vystupuje mimo jiné tehdejší ministr financí, nyní končící premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Sobotka bývá kvůli OKD kritizován. S výtkami nesouhlasí, tehdejší vláda podle něj prodala akcie za nejvyšší nabízenou cenu.

"Nechci někoho dostat do tepláků, ale nechci, aby to vyšumělo," řekl Josef Hájek (ANO). Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek varoval před lidovým soudem.

sinfin.digital