Sněmovní komise může Babišovi připravit předvolební bombu. Její šéf to s volbami nespojuje

Markéta Žižková

Sněmovní komise, která má vyšetřit úniky z živých policejních spisů, dneškem začíná „naostro“ fungovat. Velkou pozornost věnuje nahrávkám s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem a novinářem Markem Přibilem. V čele komise stojí Babišův velký kritik Martin Plíšek (TOP 09). Jak celou kauzu vidí? „Mě zneklidňuje to, že bylo plánováno, že dojde k ovlivňování médií. A je úplně jedno, od koho aktivita vyšla. Pro nás jako pro komisi bude důležité, zda při setkání Babiše a Přibila měli k dispozici informace z živých spisů. To by bylo velmi závažné. Když pominu ochranu zdroje z hlediska novináře, tak v případě Andreje Babiše by došlo k porušení zákona. On nemá právo se seznamovat s informacemi z živých vyšetřovacích spisů. To budeme chtít vědět,“ říká Plíšek v rozhovoru pro INFO.CZ. Pokud komise dojde k závěru, že došlo k porušení zákona, může podat trestní oznámení. A to v době těsně před podzimními volbami. „Nevím, jestli je to politicky výbušné. Ale každý, kdo se dozví o protiprávním jednání, má ohlašovací povinnost. Já to s volbami nespojuji,“ tvrdí poslanec. 

V úterý se podruhé sejde vyšetřovací komise, které předsedáte a jež má za úkol prošetřit úniky ze živých policejních spisů. První setkání bylo spíše organizační, nyní už začnete „naostro“. Kdo na setkání přijde?

Pozvali jsme si náměstka policejního prezidenta pana Vilda (Jaroslav Vild – pozn. redakce) a náměstka nejvyššího státního zástupce pana Stříže (Igor Stříž – pozn. redakce). Na jednání chceme s hosty debatovat spíše obecně o tom, jak jsou zabezpečeny vyšetřovací spisy z hlediska možných úniků, jaká opatření jsou přijímána na straně policie i státního zastupitelství, jak se řeší případná pochybení nebo jak je to s kárnou odpovědností v případě, že dojde k neoprávněnému úniku. Budeme se o to zajímat ze systémového hlediska a nastavení legislativy. Na další jednání si pak už zřejmě budeme zvát i hosty s politickou odpovědností: jak ministra vnitra, tak spravedlnosti. Pozveme policejního prezidenta, nejvyššího státního zástupce, zřejmě také poslance Andreje Babiše a novináře Marka Přibila, případně také ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů nebo Bezpečnostní informační služby.

Česko může přijmout 10 tisíc uprchlíků. Teroristy nezajímáme, říká zájemce o Hrad Kulhánek

sinfin.digital