Sociolog Herzmann pro INFO.CZ: Kauza Babiše jr. s tvrdými jádry nehnula, zkouškou jsou volby do EP

Markéta Žižková

Po pátečním hlasování o nedůvěře, které vláda Andreje Babiše přežila, by se mohlo zdát, že celá kauza kolem premiérova syna je uzavřená. Jaký měla dopad na politikovi příznivce a odpůrce? „Myslím si, že tato kauza rozdělením názorů příliš nepohnula. Nesmíme zapomenout, že takovým nepřímým poznatkem průzkumů, který není explicitně v jednotlivých otázkách, ale z toho všeho vyplývá, je skutečnost, že velká část společnosti si nepřeje turbulence na politické scéně. Lidé by chtěli, aby se politici více věnovali běžnému životu,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ sociolog, matematik a zakladatel agentury pro výzkum veřejného mínění PPM Factum Jan Herzmann. První opravdovou zkoušku podle něj pro hnutí ANO představují volby do Evropského parlamentu, které se odehrají na jaře.

Je po pátečním hlasování o nedůvěře vládě kauza Andreje Babiše mladšího pro veřejnost uzavřenou záležitostí, nebo může mít pokračování?

Myslím, že to není úplně uzavřená kauza, protože jsou tady skupiny populace, které jsou vyhraněně proti Andreji Babišovi. Pro ně současná situace znamená určité intermezzo, určitý oddech. Pak jsou tady skupiny, které jsou vyhraněně pro Andreje Babiše. Pro ně to bude znamenat také čekání na další „útok“ nebo kauzu, která přijde.

Tyto skupiny pravděpodobně budou i nadále polarizovat veřejné mínění, tak jako kdyby to hlasování o nedůvěře vládě snad ani neproběhlo.

Analytik Medianu pro INFO.CZ: Kvůli kauze Babiše ml. začínají pochybovat i příznivci ANO

sinfin.digital