Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Software na odhalování plagiátů používá 56 škol. Práce Malé se však ověřování vyhnuly o pár let

Software na odhalování plagiátů používá 56 škol. Práce Malé se však ověřování vyhnuly o pár let

Software pro porovnávání závěrečných prací a dalších odborných textů využívá 56 českých i slovenských škol a je v něm uloženo téměř 700.000 závěrečných prací a zhruba 30 milionů dokumentů, řekla dnes ČTK mluvčí Masarykovy univerzity v Brně Tereza Fojtová. Opsanou část diplomové práce ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) by tedy v současnosti odhalil. Ovšem pouze v případě, že by její práce i originální práce byly do systému Theses.cz vložené v digitální podobě. Což nebyla ani jedna, protože Malá práci na Mendelově univerzitě odevzdávala v roce 2005.

Systém vyvinuli vývojáři z Masarykovy univerzity a ve škole se používal již od roku 2006. Od roku 2011 se k němu začaly připojovat další školy, které do něj vkládají závěrečné práce. „Na naší škole platí povinnost takto zkontrolovat každou závěrečnou práci. Úspěšnost v odhalování plagiátů je vysoká a téměř vymizelo klasické opisování,“ řekla Fojtů.

Omezení systému je pouze v tom, že dokáže srovnat práce, které jsou uložené a musí být v digitální podobě, nestačí tedy starší práce naskenovat. Systém umí porovnávat i s pracemi volně uloženými na internetu.

Porovnávání funguje tak, že software označí shodné pasáže a určí míru shody v procentech. „Což ale neznamená, že jde o plagiát. S tímto výstupem musí pracovat odborník a práci posoudit a vyhodnotit, zda došlo k pochybení,“ řekla Fojtová.

U ministryně Malé se objevily problémy jak s diplomovou prací na Mendelově unvierzitě v Brně, tak na Panevropské vysoké škole v Bratislavě. V obou případech část práce opsala a zdroj necitovala. Zatímco první práce byla odevzdaná v tištěné verzi a na opisování upozornil server Novinky.cz, ve druhém případě slovenský antiplagiátorský systém neporovnával shodu s pracemi v Česku. Český rozhlas upozornil na shodu s prací vytvořenou na Masarykově univerzitě.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1