Spalničky na vzestupu: Letos bylo v Česku už sedmdesát případů, na nárůstu se podílí odmítání očkování

ČTK

mst

V Česku bylo letos už 70 případů spalniček. Nejvíce případů bylo zazamenáno v Praze (48). Deset nakažených bylo ve Středočeském, pět v Libereckém, tři v Jihomoravském, dva v Pardubickém a po jednom v Plzeňském a Královéhradeckém kraji. Hygienici předpokládají další vzestup, který odpovídá situaci v Evropě.

„Na letošní zvýšené nemocnosti spalničkami se výrazně podílí import z Ukrajiny, odkud pochází zatím 21 případů,“ uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Vůbec nebylo očkováno 39 nemocných, další dostali jenom jednu dávku vakcíny. Největší výskyt je u dětí od roku do čtyř let.

Očkování proti spalničkám je v Česku povinné, je součástí takzvané MMR vakcíny, která obsahuje také protilátky proti zarděnkám a příušnicím. Takzvaná kolektivní imunita, kdy se nemoc nešíří a chráněni jsou i neočkovaní, je ideální při 95procentní proočkovanosti populace. „Poklesne-li proočkovanost a dojde-li k nahromadění neočkovaných osob v určitém kolektivu nebo regionu, vznikají vhodné podmínky pro šíření viru,“ dodala. Imunita vzniklá očkováním může po 30 až 40 letech postupně slábnout.

Proč by měl Trump zaútočit v Sýrii a proč je opak znakem slabosti? Komentář Michala Půra

sinfin.digital