Spojme se, vyzývá Univerzita Karlova před 17. listopadem. Muzikálem připomene i Kryla

Jan Januš

Na Univerzitě Karlově vyvrcholí během příštího týdne celoroční oslavy a připomínky kulatých výročí 17. listopadu let 1939 a 1989. Je symbolické, že stejně jako před 80 a 30 lety se na nich i dnes výrazně podílejí přímo studenti. Jednotlivé akce pod hlavičkou iniciativy Svobodný listopad nabídnou platformu pro diskusi nejen o naší novodobé historii, ale rovněž o dalším ekonomickém i mezinárodním směřování České republiky. Různorodost událostí a vlivů sametové revoluce pak ilustruje i rozpětí jednotlivých akcí, od tradičních výstav a konferencí až po premiéru muzikálu inspirovaného Karlem Krylem či koncerty Tomáše Kluse, Voxelu nebo skupiny Chinaski.

„Věřím, že bude panovat stejná atmosféra jako v roce 1989,“ uvedl při představování programu série akcií Svobodný listopad rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Vyzval tak k „porozumění, pochopení a spojení lidí různého vyznání a vnímání“.

Tomáš Zima rovněž zdůraznil, že bychom si příští neděli neměli připomínat jen události z roku 1989, ale rovněž nacistické zásahy vůči studentům a dalším lidem v listopadu 1939, které po pohřbu Jana Opletala vyvrcholily uzavřením vysokých škol, popravami a odvlečením množství lidí do koncentračních táborů. „Bez listopadu 1939 by se patrně nekonala ani sametová revoluce,“ doplnil pak rektora koordinátor akcí Svobodný listopad Michal Zima.

Pithart: Vyčítají nám, že jsme nezakázali komunisty. Kdo a jak to ale měl udělat?

sinfin.digital