Stane se Koudelka zástupcem ombudsmanky? Šance kontroverzního právníka právě dramaticky klesly

Ve sněmovně se schyluje k volbě zástupce ombudsmanky Anny Šabatové. Mezi navrženými kandidáty přitahuje pozornost jméno právníka Zdeňka Koudelky. Ten je na české politické scéně dobře známý už od 90. let a není to zrovna v nejlepším světle. Navzdory všem kontroverzím měl dosud slušnou šanci na úspěch, ta ale v posledních hodinách dramaticky poklesla. Podle informací INFO.CZ je dost dobře možné, že dnešní sněmovní hlasování skončí bez výsledku.

Zástupci ombudsmanky Anny Šabatové Stanislavu Křečkovi končí v dubnu mandát. Sám dal najevo, že chce ve funkci pokračovat a prezident Miloš Zeman ho do ní i navrhl. Stejně jako Zdeňka Koudelku – jihomoravského právníka, jehož jméno je dobře známé snad každému, kdo sleduje českou politiku.

Spolu s Křečkem a Koudelkou jsou na post zástupce veřejného ochránce práv nominovány i bývalá senátorka a emeritní ústavní soudkyně Eliška Wagnerová a děkanka právnické fakulty Masarykovy univerzity Markéta Selucká, které navrhli senátoři. Ze všech čtyř kandidátů je to ale právě Koudelka, který z řady důvodů vzbuzuje největší kontroverze.

Křeček, nebo exposlanec Koudelka. Zeman navrhl sněmovně, kdo by měl být zástupcem ombudsmanky

sinfin.digital