Stará koalice nerezaví? ČSSD podle Babiše nevyloučila spolupráci při druhém vládním pokusu

ČTK

raz

ČSSD podle premiéra Andreje Babiše (ANO) odmítla podpořit menšinovou vládu hnutí ANO, nevyloučila ale spolupráci v případě druhého pokusu o sestavení vlády. Babiš to řekl po jednání se zástupci sněmovních stran o možné podpoře svého kabinetu. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek přitom uvedl, že vidí velkou programovou shodu mezi sociální demokracií a ANO. Babiš také potvrdil, že hnutí STAN jakoukoli jeho vládu podporovat odmítlo a že s KSČM bude ještě jednat o programových otázkách.

„ČSSD odmítá podpořit naši menšinovou vládu ohledně prvního pokusu a nevylučuje nějakou další spolupráci, pokud bude pokus druhý," řekl Babiš. Sociální demokraté krátce předtím uvedli, že pokud bude ANO chtít debatovat o budoucnosti země, jsou na diskusi připraveni. Odmítají být ale stavěni před hotovou věc, jako se to stalo u vzniku menšinové vlády.

K jednání s KSČM, která zatím podporu Babišova menšinového kabinetu nevyloučila, Faltýnek uvedl, že se mluvilo o programových prioritách. Od komunistů podle něho zazněly požadavky, aby vláda do programového prohlášení doplnila zákon o obecném referendu, zavázala se k dlouhodobému zvyšování minimální mzdy a přistoupila i na zdanění církevních restitucí. Babiš k tomu řekl, že jednání s komunisty o programu budou pokračovat dál.

sinfin.digital