Stát se připravuje na ochranu těch, kteří „nesmějí onemocnět“

Hrozba dalšího šíření koronaviru přibližuje aktivaci krizových plánů v provozech, které jsou pro základní fungování Česka nepostradatelné. Příkladem je jaderná elektrárna Temelín. Operátoři se tam musejí připravit na to, že možná zůstanou zavření uvnitř areálu. Podobná izolace by zřejmě čekala i některé jiné státní zaměstnance.

 

Situace, která by v případě kritického rozšíření koronaviru mohla nastat, byla ještě nedávno spíše z kategorie filmových námětů, a i když je stále poměrně málo pravděpodobná, úplně ji vyloučit nelze. Aby stát v případě hromadné virové nákazy nezkolaboval, a nevznikl tak chaos vedoucí ke katastrofě, musí dopředu zajistit alespoň základní fungování nezbytné pro přežití. Vedle zdravotníků a přísunu potravin jsou v tomto směru obzvlášť důležití také energetici.

„Ano, máme pro tento případ vypracovaný detailní krizový plán stejně, jako ho mají jednotlivé elektrárny a další strategické provozy,“ řekla INFO.CZ předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Například u jaderných elektráren Temelín a Dukovany nejde jen o zajištění výroby energie, ale také základní bezpečnosti jaderného provozu. „Detaily plánu pochopitelně sdělovat nemohu, to je citlivá záležitost, která by mohla být snadno zneužitelná,“ dodává Drábová.

Skrytá vojenská nemocnice čeká na poslední povel. Nemocné tu neprodyšně uzavřou

sinfin.digital