Stropnický pro INFO.CZ: Ne všem se líbí, že by se Česko dokázalo ubránit kybernetickým útokům

Markéta Žižková

Plánované rozšíření pravomocí Vojenského zpravodajství, s nímž počítá novela zákona o kybernetické bezpečnosti, se nečekaně komplikuje. Plán ministra obrany Martina Stropnického, který má umožnit, aby tajná služba monitorovala provoz na internetových sítích, narazil zejména u vládních sociálních demokratů. Ti přitom dosud novelu podporovali. „Neumím si to vysvětlit,“ říká Stropnický v rozhovoru s INFO.CZ.

Vojenské zpravodajství má za sebou některé skandály, zejména skandál s paní Nagyovou, který skončil u soudu. Myslíte si, že to je správná instituce, která by měla mít pod palcem kybernetickou bezpečnost?

Za Vojenským zpravodajstvím se ještě nějaký čas potáhnou aféry paní Nagyové a spol. Mě to docela mrzí, protože si myslím, že to je selhání několika lidí, na základě několika okolností. Když za vámi přijde někdo z premiérova okolí a dá vám nějaký befel, tak jste ve strašně složité situaci. Nechci se jich zastávat, ale rozhodně bych ty stovky lidí neoznačil za nekompetentní, protože to bychom jim strašně křivdili. Nedávno jsme byli v Izraeli s ředitelem Vojenského zpravodajství panem Berounem a s izraelským generálem, který to má tam na starosti. On řekl explicitně, že naše lidi bere jako partnery, kteří jsou ve svém oboru hodně daleko.

Česká vládní instituce se stala terčem úspěšného kyberútoku. Unikly citlivé údaje?

sinfin.digital