Studenty nezmlátili jen na Národní, šly po nich i Lidové milice. Vím, co je to bát se, říká Bárta

Jan Januš

Významný egyptolog Miroslav Bárta, který je v současnosti rovněž prorektorem Univerzity Karlovy pro vnější vztahy, se ještě jako student Filozofické fakultě zapojil po 17. listopadu 1989 do studentské stávky. Tehdy podle něj šlo o život, studenti nevěděli, jestli na vysoké školy nevtrhne armáda a protesty krvavě nepotlačí. „Nebyl to žádný happening na rozdíl ode dneška, kdy stávkovat není tak úplně stresující,“ vzpomínal v pátek profesor Bárta.

Bárta mluvil při představování série akcí, spojených s výročím let 1939 a 1989, které chystá Univerzita Karlova, například o několikatýdenní stávce, která před 30 lety po událostech na Národní třídě probíhala: „Nebyla to stávka, že jste ráno někam přišli, tam jste chvíli stáli a pak jste šli domů. My jsme tehdy na Filozofické fakultě skutečně několik týdnů spali.“

„Nebyl to žádný happening na rozdíl ode dneška, kdy stávkovat není tak úplně stresující. Tehdy jsme, minimálně sedm dní, trnuli, jestli někdo dá pokyn armádě, která stála u Rakovníka, a přijede do Prahy. To se skutečně nevědělo,“ popisoval tehdejší atmosféru Miroslav Bárta.

Hájila Palacha, riskovala život kvůli vězni. Burešová byla statečnější, než jsme tušili

sinfin.digital