Stupňující se tlak komunistů je logický: Babišova vláda na nich bude závislá, shodují se experti

Máloco vypovídá o křehkosti vznikající dohody o menšinové vládě složené z hnutí ANO a ČSSD víc, než stupňující se tlak komunistů. Jako by nestačily trable a pnutí uvnitř ČSSD. Andrej Babiš bude muset tento týden čelit také novým požadavkům KSČM. Její předseda Vojtěch Filip se totiž nechal o víkendu slyšet, že komunisté nejsou spokojeni s programovým prohlášením vlády. Konkrétně jim vadí závazek posilovat zahraniční vojenské mise. Podle politologů je ale tlak KSČM logický. Vláda bude totiž na hlasech jejích poslanců závislá.

„Každá strana vstupující do jednání o vládě, ať už v podobě přímého koaličního člena nebo subjektu stojícího mimo, na němž je ale koalice závislá, se snaží maximalizovat svůj vliv,“ upozorňuje v rozhovoru pro INFO.CZ politolog Petr Just. Podle něj to platí o to více, pokud jde o vládu menšinovou, navíc závislou pouze na jedné politické straně. Jeho kolega Lukáš Jelínek v této souvislosti hovoří o potenciálně nestabilním vládnutí.

Zároveň upozorňuje, že odpor KSČM proti vojenským misím není ničím novým. „Zazněl už nedávno při snaze první Babišovy vlády navýšit počty vojáků v zahraničí. Také tenkrát řekli, že druhé vládě by to neodpustili. Proto se divím, že hnutí ANO s ČSSD představily formulaci, jež s posilováním misí počítá. Buď byli Babiš s Hamáčkem tak zaujatí vlastními rozhovory, že na komunisty zapomněli, nebo schválně rozehrávají konflikt s komunisty, aby ukázali, že nejsou jako oni,“ uvažuje Jelínek.

Ultimátum komunistů kvůli zahraničním misím ANO překvapilo. Filip si to musí vyříkat s Babišem, tvrdí Brabec

sinfin.digital