Tečka za kauzou Poche. Zeman jmenoval Petříčka šéfem diplomacie a vyzval k jednotě

ČTK

luš

Prezident Miloš Zeman dnes před polednem jmenoval ministrem zahraničí dosavadního náměstka Tomáše Petříčka (ČSSD). Česká diplomacie se tak tři a půl měsíce po jmenování vlády dočká plnohodnotného šéfa Černínského paláce. Původního kandidáta ČSSD europoslance Miroslava Pocheho Zeman jmenovat odmítl a ministerstvo dočasně vedl předseda sociálních demokratů a ministr vnitra Jan Hamáček. Po jmenování dnes Zeman vyjádřil naději, že s Petříčkem naváže úspěšnou spolupráci a česká diplomacie bude jednotná. Záznam ze jmenování Tomáše Petříčka naleznete níže. 

„Když budeme mluvit různými hlasy, nikdo nás nebude brát vážně,“ prohlásil Zeman na slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě. Je rád, že jmenováním Petříčka se podařilo vyřešit „drobný problém“, který podle prezidenta v poslední době „poněkud zatěžoval“ politickou scénu v zemi.

Poděkoval Hamáčkovi, že tuto neprůchodnou situaci odblokoval navržením Petříčka místo Pocheho. „Rád bych poděkoval i premiérovi Andrejovi Babišovi, který shodně se mnou doporučil předchozímu kandidátovi, aby se jako europoslanec vrátil do Bruselu,“ uvedl Zeman k Pochemu. Prezident ho odmítl jmenovat mimo jiné kvůli jeho postoji k migraci, vztahu k Izraeli či působení v pražské komunální politice.

Nezradil jsem. Babiš je úplně jiný a otočil i Zeman, říká europoslanec Telička

sinfin.digital