Tělo vojáka padlého v Afghánistánu se vrátilo do Česka. Rakev doprovodil i jeden z jeho psů

ČTK

lup

Na vojenské letiště Praha Kbely krátce před středeční půlnocí přistál vojenský speciál s ostatky vojáka Tomáše Procházky (41), který padl v pondělí v Afghánistánu. Na letištní ploše na něj čekala rodina, představitelé ministerstva obrany a armády, přítomen byl i prezident Miloš Zeman. Na palubě speciálu byli i dva příslušníci speciálních sil, kteří byli zraněni v Afghánistánu tento týden. Do nemocnice je přepravily vrtulníky.

Z letadla rakev zahalenou do české vlajky vynesla čestná stráž a za doprovodu smuteční hudby ji položila na černý katafalk. Doprovázel ji jeden ze psů, kteří s Procházkou sloužili v Afghánistánu. Před rakví držel voják fotografii padlého. Krátce poté promluvil vojenský kaplan Petr Šabaka a zazněla státní hymna. Vojáci následně rakev odnesli do pohřebního vozidla, u kterého se s Procházkou rozloučili jeho blízcí. Pohřební služba za doprovodu motocyklů zamířila do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích.

Kromě rodiny se s padlým přišli rozloučit například Zeman, kardinál Dominik Duka, ministr obrany Lubomír Metnar, náčelník generálního štábu Aleš Opata nebo americký velvyslanec Stephen King.

Novotný: Vláda do ČR v utajení přivedla rodiny Afghánců, náhlý konec programu ohrožuje vojáky

sinfin.digital