Ticho kolem IT kauzy u Maláčové. Proč ji ČSSD drží a co ji čeká příští týden?

Předsednictvo ČSSD stojí pevně za ministryní práce Janou Maláčovou a pondělní policejní zásah na jejím úřadu dnes oproti očekávání vůbec neřešilo. A kauzu zdánlivě neprožívá ani politický oponent Maláčové, premiér Andrej Babiš. Ministryně s ním chtěla jednat a vyzvala ho, aby svolal Bezpečnostní radu státu. Babiš avizoval, že od ní chce vysvětlení, ale tím to zatím skončilo.

Přestože se ještě na začátku týdne zdálo, že Janu Maláčovou čeká kvůli policejní akci perný týden a nové kolo boje o politické přežití, dnes můžeme konstatovat, že se prakticky nic nestalo. Tedy aspoň pokud jde o politické důsledky. Babiš dál napadá nejvýraznější tvář sociálních demokratů ve vládě, když tvrdí, že nezvládá řídit svůj resort, ale to není nic nového. A pokud Maláčová doufala ve společnou schůzku, zatím se nedočkala. Namísto toho jí premiér podle našich informací poslal další z řady „vytýkacích“ dopisů.

Pikantní ale zcela jistě bude pondělní jednání vlády, kde se Babiš s Maláčovou po týdnu opět osobně potkají. Premiér již avizoval, že od ní bude žádat vysvětlení, tentokrát ale nevyhoví ona jemu. Protože i kdyby chtěla cokoli sdělit, je kvůli policejnímu vyšetřování – jak již řekla v úterý novinářům – vázána mlčenlivostí.

Konflikt mezi Maláčovou a Babišem je přitom dlouhodobější, zásah na ministerstvu jej jen přiostřil. Jsme tak svědky poslední z dlouhé řady situací, které mají ministryni dostat do hluboké defenzivy. To si nejspíš uvědomují i sociální demokraté, pro které ale kauza Maláčové – aspoň zatím – není tématem k diskusi stranického vedení. Podle našich zjištění páteční předsednictvo řešilo jiné věci a stojí jednoznačně za svou ministryní.

Policie „u Maláčové“? Je tu problém za miliardy, ministerstvo má nůž pod krkem, říká Kolářík

sinfin.digital