Ťok jde proti Faltýnkovi: Krajně nestandardní jednání, mýto a Kapsch vůbec neměl řešit

ČTK

lup

Jednání předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka s účastníky soutěže v mýtném tendru bylo krajně nestandardní, řekl dnes novinářům ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Podle něj Faltýnek ani nikdo jiný do dopravní politiky ministerstva nezasahoval. Současná kauza kolem Kapsche pak podle něj vysvětluje chování firmy vloni na jaře, kdy cítil z její strany tlak, aby nepokračoval ve své funkci. O jednání Faltýnka s Kapschem nejspíš bude v úterý jednat poslanecký klub ANO.

Faltýnek v pátek připustil, že jednal se zástupci současného provozovatele mýtného systému Kapsch a scházel se i se zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit, co dál s mýtem. Jednání vedl v minulém volebním období jako člen dopravní koaliční rady. Schůzky považuje za legitimní, podle něj se díky činnosti skupiny ušetřilo 1,5 miliardy korun.

Ťok dnes uvedl, že Faltýnka k jakémukoliv jednání s Kapschem nebo ÚOHS o mýtném tendru nevyzval a nebylo to ani úlohou dopravní koaliční rady. Ta řešila rozšíření mýtného systému na nové úseky. Jednání s účastníky soutěže pak Ťok označil jako krajně nestandardní. "Nemyslím si, že je kohokoliv v politice úlohou jednat s účastníky soutěže," dodal.

ANALÝZA: Razie v Brně otřásá koalicí, půjde ANO z kola ven? Tři scénáře moravské krize

sinfin.digital