Třaskavý bod na programu vlády. Babiš chce v tichosti řešit svůj střet zájmů, tvrdí Piráti

Piráti o víkendu upozornili, že se podle nich Andrej Babiš chystá na pondělním jednání vlády v tichosti legalizovat svůj střet zájmů. Jedním z bodů programu je spěšně doplněný bod, který se týká zákona o evidenci skutečných majitelů. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) sice v mezičase poukázala, že předloha primárně řeší naplnění pravidel evropské směrnice o praní peněz nebo financování terorismu, Piráti si ale stojí za svým. Podle jejich předsedy Ivana Bartoše je zřejmé, že jde o návrh šitý na míru premiérovi Babišovi. Babiš v minulosti vložil Agrofert do svěřenských fondů, aby formálně vyhověl legislativě, a odmítá, že by na holding měl jakýkoli vliv. Vláda dnes projednávání bodu přerušila.

„Střet zájmů premiéra spočívá v tom, že má zásadní mocenské postavení v čele vlády a zároveň je skutečným majitelem koncernu Agrofert. Termín skutečný majitel je definován v zákoně na základě mezinárodních směrnic a je to zjednodušeně osoba, která může mít rozhodující vliv ve společnosti. Tento návrh, který dnes bude projednávat vláda, se ovšem snaží v českém právním řádu změnit tento termín tak, aby Andrej Babiš nebyl uváděn jako skutečný majitel společnosti koncernu Agrofert, ačkoliv má v tomto koncernu zásadní postavení,“ říká Bartoš pro INFO.CZ.

A nepochybuje, že jde o svévolný a absurdní přístup, který je podle jeho slov pravděpodobně v rozporu s evropskou směrnicí proti praní špinavých peněz. „A navíc je zřejmé, že je šitý na míru premiérovi Babišovi. Audit Evropské komise jasně uváděl Andreje Babiše jako skutečného majitele koncernu Agrofert, k čemuž je bezpočet jasných důkazů a stanovisek,“ pokračuje Bartoš v rozhovoru s tím, že tento „zoufalý krok českých ministerstev“ na tom podle něj ve skutečnosti nic nezmění. „Ovšem ukazuje, kam až je česká vláda schopna zajít.“

Levice desítky let kolaboruje se systémem, říká Matěj Stropnický

sinfin.digital