Trestní oznámení proti Babišovi zřejmě nepodáme, říká Plíšek pro INFO.CZ k závěrům komise

Markéta Žižková

Za necelých čtrnáct dní má sněmovní komise vyšetřující úniky ze spisů předložit poslancům svou závěrečnou zprávu. Podle jejího předsedy Martina Plíška (TOP 09) schválí zprávu do konce příštího týdne. Na začátku fungování komise Plíšek říkal, že by vyústěním její práce mohlo být i podání trestního oznámení kvůli anonymním nahrávkám šéfa ANO Andreje Babiše a novináře Marka Přibila. K tomu ale zřejmě nedojde. „Všechny kauzy, které jsme řešili, šetří policie, tak by to mohlo být kontraproduktivní,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Plíšek. Přijít by ale mohly návrhy na legislativní změny. Dotkly by se například policistů, kteří odchází z aktivní služby. „Bývalí policisté přechází do soukromé sféry, zakládají detektivní agentury, přináší si tam určité informace, mají kontakty na aktivní policisty nebo novináře. Já si dokážu představit nějakou ochrannou lhůtu mezi přechodem z aktivní služby do soukromého sektoru,“ popsal Plíšek, co se poslancům honí hlavou.

V rámci sněmovní komise pracujete na závěrečné zprávě, kterou máte poslanecké sněmovně předložit do 12. září. K jakým závěrům jste během uplynulých týdnů došli?

Měli jsme na zasedáních komise dvacet šest lidí, což je celkem velká skupina. Jednalo se o členy vlády, zástupce policie a státního zastupitelství, novináře či bezpečnostní složky. Dali nám vhled do toho, jaká jsou slabá místa pro úniky informací z vyšetřovacích spisů a jaká opatření by případně navrhovali přijmout. My nyní vyhodnocujeme všechny výslechy.

Hradní papaláši si dali vlastní gól. Nevěřili, že nechystáme podraz, říká pořadatel Mýdla na Hradě

sinfin.digital