Třicet let po revoluci nás rozděluje majetek i vzdělání. Do které z šesti tříd patříte vy?

Jaroslav Šimáček

Česko je rozdělené. A to nejen na dva tábory při demonstracích, kdy jedni pískají na premiéra či prezidenta, druzí je za to odsuzují. Rozdělené je i navzdory svobodě, nabyté v roce 1989. 30 let od sametu se nedaří zdaleka všem stejně dobře či obdobně. A zdaleka ne všechny sny a cíle se po revoluci splnily. Sociální nůžky se rozevřely i v Česku, na jedné straně jsou elity a zajištěná střední třída, zformovala se i nová, nastupující kosmopolitní třída. A pak jsou tu důchodci, nezaměstnaní, samoživitelky, prodavačky či pracovníci mezi regály supermarketů a skladů. O rozdělení společnosti pojednává nová, unikátní studie Českého rozhlasu.

Podíl na tom, že je česká společnost v současnosti rozdělená, přičítají kritici mj. i politikům – Milošovi Zemanovi či premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Jak to skutečně s rozdělením Česka v době, kdy se blíží výročí 30 let od sametové revoluce, je, na to se v unikátním projektu „Rozděleni svobodou“ podíval Český rozhlas.

Jak silné zastoupení mají podle výzkumu zajištěná střední třída a kdo naopak patří mezi ohrožené či strádající třídy? Kam se poděly české elity? A jak velký podíl na rozdělení společnosti mají téma migrace a obavy z imigrantů? Blesk Zprávy mají závěry výzkumu Česká společnost po 30 letech k dispozici.

Schmarcz: Zhoubné příkopy mezi námi. Střední generace si musí vzít tuto zemi zpět

sinfin.digital