U Babiše se obědvá za dvacku. Úřad vlády má pro zaměstnance pohádkové ceny, přesvědčte se sami

Blesk.cz

Tomáš Belica

Jakub Tomek

Česnečka za dvě koruny a deset haléřů, vepřový řízek se šťouchaným bramborem za 20,20. Ne, to nejsou ceny v eurech, ani z roku 1989. Tolik korun za oběd platí zaměstnanci Úřadu vlády, odkud spravuje zemi premiér Andrej Babiš (ANO). Ve vládě sice řešili spor na proplácení školních obědů, ale to, že ve Strakově akademii úředníkům ze tří čtvrtin dotují jídlo daňoví poplatníci, je nechává v klidu.

Na stravování po celý pracovní týden, když si odpustí polévku a občas i maso, stačí zaměstnancům Úřadu vlády pouhá stokoruna. Přitom jedno hlavní jídlo tam v průměru stojí 89,60 Kč. V čem je trik?

„Konečná cena pro zaměstnance je přibližně 20 korun za hlavní jídlo (bez polévky). Zaměstnavatel hradí příspěvek Fondu kulturních a sociálních potřeb ve výši 20 Kč a příspěvek zaměstnavatele ve výši 55 % z ceny oběda, tj. cca průměrně 49 Kč,“ sdělila Blesku vedoucí tiskového odboru Strakovy akademie Vanesa Šandová (příspěvek na stravování jako alternativu ke stravenkám využívají jako benefit pro zaměstnance i jiné úřady a firmy, pozn. red.).

Rituální porážka je humánnější, její zákaz nic neřeší, říká pražský košer řezník

sinfin.digital