Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Uber možná v Česku podniká bez platného oprávnění, tvrdí v den protestu taxikářů ministerstvo

Uber možná v Česku podniká bez platného oprávnění, tvrdí v den protestu taxikářů ministerstvo

Ministerstvo průmyslu a obchodu má podezření, že Uber v Česku podniká bez platného živnostenského oprávnění. Jízdy řidičů v rámci platformy Uber totiž zřejmě zprostředkovává jiná firma než ta, která k tomu před pěti lety získala v Česku živnost. Skutečným zprostředkovatelem má být nizozemská Uber B.V. Uvedlo to dnes ministerstvo průmyslu a obchodu pro ČTK. Ministerstvo dopravy tento týden Uber vyzvalo, aby si v Česku živnost založil. Uber uvedl, že funguje v souladu s evropskou legislativou.

„Zprostředkující společností je podle všeho společnost UBER B. V. se sídlem v Nizozemsku. Kontrolní činnost oprávnění k podnikání a souvisejících oprávnění je nicméně v kompetenci obecních živnostenských úřadů. Proto jakékoli vyjádření MPO k platnosti živnostenských oprávnění může vycházet až z adekvátní kontroly příslušného obecního úřadu,“ řekli ČTK zástupci MPO.

V Praze druhý den protestují taxikáři proti společnosti Uber a dalším zprostředkovatelům, kteří najímají dopravce bez platné licence pro přepravu osob. Vytváří tak podle nich nerovné podmínky na trhu.

„S ministerstvem se o tom chceme bavit a domluvit se na nějakém řešení. Není to tak, že bychom něco odmítali nebo se naopak k něčemu zavazovali,“ řekla mluvčí Uberu Miroslava Jozová dnes ČTK. Dodala, že Uber i podle nedávné judikatury evropského soudního dvora funguje v souladu s evropskou legislativou. „Tím, že jsme globální firma, tak si každý trh nemůže úplně dělat, co chce,“ uvedla.

Ministerstvo dopravy chce tento stav řešit v rámci novely silničního zákona, kterou do vlády předloží během několika týdnů. Ta má na jedné straně umožnit využívat pro taxislužbu elektronické aplikace místo taxametru, na druhé vytvořit ze zprostředkovatelů dopravy vázanou živnost a uložit jim povinnost, že smí spolupracovat jen s řidiči s taxikářskou koncesí. K rychlému řešení situace dnes vyzvala ministerstvo hospodářská komora.

„Současná situace je jen eskalací této vleklé a státem neřešené problematiky. Neobejde se ale bez okamžitého legislativního řešení. Podle hospodářské komory už je na čase, aby ministerstvo dopravy upustilo od slov a přešlo k činům, a proto vyzýváme ministerstvo dopravy i magistrát, aby předložily řešení, které dnes nerovné podmínky na trhu narovná,“ uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

Podle zakladatele platformy Liftago Ondřeje Krátkého stávka jen odvrací pozornost od skutečného problému. Tím není souboj taxikářů s technologií, ale silný lobbing nadnárodních platforem za možnost pracovat s amatéry, na kterých vydělají více. „Výhody digitálních platforem přepravy přitom lze poskytovat legálně už dnes,“ podotkl.

V Praze je zhruba 5000 až 7000 taxikářů. Z toho část využívá různé elektronické aplikace, například asi 1100 jezdí v rámci platformy Liftago. Pro Uber jezdí přibližně 2000 řidičů včetně dopravců na částečný úvazek. Část řidičů jezdí vedle Uberu i pro Taxify.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1