Úpadek ODS začal za Topolánka. Zprvu to ustál, pak ho to semlelo, tvrdí Tošenovský

Europoslanec a místopředseda ODS Evžen Tošenovský se v rozhovoru pro INFO.CZ ohlíží za svým dlouholetým působením v politice. Úpadek ODS podle něj začal už s nástupem Topolánka. „Zprvu to ustál. Byl vstřícný a otevřený. Pak ho to ale semlelo a nechal se pohltit. Myslím, že právě tehdy ODS přestala přemýšlet o své vlastní budoucnosti. Velká a ambiciózní strana má dva základní úkoly: generovat myšlenky a lidi. A to se nám tehdy přestalo dařit. Každému šlo o okamžitý úspěch a své místo na slunci,“ vysvětluje Tošenovský.

Toho času se o vás hovořilo jako o jednom z kandidátů na předsedu ODS. Jak se na to zpětně díváte?

Je to stará historie, skoro dvacet let.

Tehdy jste byl součástí dění u nás. Jak ho sledujete v čase, kdy jste se přesunul do Evropského parlamentu?

Jistě. Jsem místopředsedou ODS. Permanentně tak pendluji mezi Ostravou, Bruselem a Prahou. Navíc mám permanentně puštěnou ČT24. I když jsem v Bruselu. Na druhou stranu je fakt, že jsem v politice už hodně dlouho, a dneska si už víc vybírám věci, které mě zajímají. A co mě naopak nechává zcela chladným, jsou osobní války.

A co říkáte na proměnu politiky a nástup nových stran a hnutí? Jak hodnotíte Andreje Babiše?

Je to nejspíš logický důsledek. Co vnímám ale nejintenzivněji, je fakt, že se z politiky postupně vytratilo přesvědčení, že se tady nehájí nějaké ideje, použití vlastního rozumu. Politika se proměnila v mediální prodej, ti lidé neříkají to, čemu věří, co si myslí, ale to, co mohou dobře prodat. To je zcela zásadní rozdíl oproti minulosti.

Drobil: Nikdo tu nechce vládnout, všichni jsou podělaní strachy. ODS může brzy skládat koalici

sinfin.digital