Uprchlíky nepřijmeme, odmítá Babiš italské volání o pomoc. Hamáček nabízí experty a policisty

ČTK

raz

Česká republika nevyhoví žádosti Itálie a nepřijme žádné uprchlíky ze skupiny 450 lidí, kteří uvízli v rybářské lodi. Premiér Andrej Babiš (ANO) si myslí, že přijímání dalších nelegálních migrantů problém jenom zhoršuje. Ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že Česko může Itálii pomoci jinak - nabízí experty a policisty a je připraveno se i zapojit do operace pod vedením Itálie na severu Libye. O pomoc při rozdělení migrantů požádal státy EU italský premiér Giuseppe Conte.

Podle Babiše Evropa musí vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná a přijímání dalších lidí problém jenom zhoršuje. "Naše země žádné migranty přijímat nebude. Na Evropské radě jsme pro relokaci prosadili princip dobrovolnosti a toho se budeme držet," sdělil Babiš ČTK v textové zprávě.

Také šéf české diplomacie potvrdil, že Praha odpoví na italskou žádost o přijetí migrantů záporně. "Je třeba se soustředit na řešení příčin migrační krize a jak přiliv nelegálních migrantů zastavit včetně boje s pašeráky. Migrační krizi nevyřešíme tím, že dveře do Evropy zůstanou otevřené nekontrolované migraci," uvedl Hamáček na dotaz ČTK. Česká republika podle něj nabízí Itálii své experty a policisty. "Jsme také připraveni se zapojit do operace pod vedením Itálie na podporu libyjských bezpečnostních sil," dodal ministr zahraničí a vnitra.

Lodní palivo migrantům rozežírá kůži, EU si zahrává se životy, říká INFO.CZ lékař z lodi Aquarius

sinfin.digital