Ústavně-právní výbor doporučil snížení hranice pro vstup koalic do Sněmovny

ČTK

mst

Sněmovní ústavně-právní výbor doporučil dnes plénu schválit ve vládní novele volebních zákonů snížení hranice pro vstup koalic do dolní komory, jak chce KDU-ČSL. Bez stanoviska výboru budou poslanci hlasovat o návrhu Pirátů na úplné zrušení těchto limitů pro koalice a snížení hranice pro volební strany o procentní bod na čtyři procenta. Sněmovna by mohla o podobě předlohy rozhodnout ještě v červnu.

Vláda připravila technickou novelu v souvislosti s problémy při loňských sněmovních volbách. Nejvyšší správní soud totiž ve Středočeském kraji přepočítal výsledky hlasování kvůli špatně započítaným přednostním hlasům pro kandidáty ODS. Mandát tak nakonec získal starosta Líbeznic Martin Kupka namísto někdejšího ministra zemědělství Petra Bendla.

Kabinet kvůli tomu mimo jiné navrhl, aby představitelé volebních komisí museli povinně na školení, jak hlasy správně sčítat. Za neúčast na školení má hrozit snížení odměny absentujícího komisaře o jednu třetinu. Výbor odmítl návrh poslankyně TOP 09 Heleny Langšádlové, aby ministerstvo vnitra do týdne od vyhlášení výsledků voleb namátkově u jednoho procenta okrsků výsledky hlasování přepočítalo. Podpořil naopak návrh Heleny Válkové (ANO), která chce umožnit v komunálních volbách hlasovat i cizincům, kteří v obci bydlí přechodně, nejen trvale.

Prezident Zeman póvlizuje, sprostý je záměrně, mluví poklesle a bez úcty, říká jazykovědec Oliva

sinfin.digital